Több, mint kert

Rózsák

Történelmi RÓZSÁK

 

Tovább a történelmi rózsákhoz

Modern rózsák

.

Tovább a modern rózsákhoz

vadrózsák

 

Tovább a vadrózsákhoz

Ipari RÓZSÁK

 

Tovább az ipari rózsákhoz

rózsa termékek

.

Tovább a modern rózsákhoz

 

 

 

Nehéz közhelyek nélkül írni a rózsákról. Mindenki ismeri őket, elképzelhetetlen a kert nélkülük. A vadrózsa fajokkal némileg más a helyzet. Ők is ismertek, csipkebogyó teájukat sokan isszák, ennek ellenére kertekben ritkábban lehet találkozni velük. Számos fajuk van, amelyek kertészetileg is értékesek. Nem véletlen, hogy a nagy rózsatő forgalmazó cégek rendre kínálnak vadrózsa fajokat is. Az alábbiakban néhány figyelemre méltó fajt szeretnénk bemutatni. 

Világjelenség a nagyon moderntől való elfordulás, a régi formák, hangulatok keresése, beépítése jelen korunk mindennapjaiba. Ebbe illik a régi rózsák újra felfedezése is. Ezek a növények 1867 előtti nemesítésűek. Gyakran csupán egyszer virágoznak évente, érzékenyek lehetnek olyan betegségekre, amelyekkel szemben a modern fajták már jóval ellenállóbbak. 
Minél jobban visszamegyünk az időben, a botanikai fajokhoz annál inkább hasonló fajtákat találunk. 
Nem véletlen ez, hiszen az első kerti növények vadon élő fajok voltak, illetve azok előnyösebbnek tűnő természetben kialakult változatait ültették a kertbe. 

Így kezdtünk régi rózsákkal foglalkozni. 

A vevői igények alapján és mérhetetlen kíváncsiságunk okán lassan nyitunk a modernebb fajták felé is.

Számon tartunk nagy nemesítőket, különösen fontosak nekünk a magyar, vagy magyar származású nemesítők munkája. Nekik is szeretnénk emléket állítani, vagy felhívni a figyelmet a munkásságukra.

Honlapunk naponta bővül, új képekkel, új növényekkel. A honlapon szereplő növényeknek nem mindegyikét szaporítjuk vagy értékesítjük. De minden rózsáról szeretnénk információval szolgálni.

A honlapunkon szereplő csoportosítás alapját a nemzetközileg elfogadott rózsaosztályozás képezi. Ettől néhány esetben, főként nemesítők rózsáinak felsorolásakor tértünk el. 
A honlapunkon szereplő fajok és fajták mind megtalálhatók kertünkben, a fotók ezekről a növényekről készültek. 
Sok a fiatal növény, amely még nem virágzott, vagy csak első, még nem minden fajtajelleget mutató virágait produkálta. Ezért látogasson vissza rendszeresen, hogy nyomon követhesse növényeink fejlődését, változását.