Több, mint kert

Rózsák metszése

A rózsák metszése a kora tavaszi szezon egyik legfontosabb kérdése. kevés a megbízható forrás, ahol utána lehet nézni annak, mit is kell tenni. A dolgot bonyolítja, hogy a metszés mértéke a rózsatő korától, a fajtától, az egészségi állapottól, a nevelés céljaitól függ.Az alábbiakban a lehető legtömörebben szeretnénk megadni, hogy a magunk tapasztalatai szerint hogyan is célszerű metszeni a honlapunkon szereplő rózsákat. 

Akiket nem kell metszeni: 
A Rose de Rescht és a Hulthemia hibridek egész jól viselik, ha egyáltalán nem metszik őket. A száraz, beteg ágakat természetesen el kell távolítani, esetleg némi alakítás szükséges lehet. Ha túl nagyra nőttek, erőteljesebb visszavágással fiatalíthatók. Ezt a Rose de Reschtnél az angol nyelvű szakirodalom öt évente javasolja. 

Történelmi rózsák: A gallikák, centifoliák, damaszkuszi és alba rózsák metszését a virágzás után célszerű végezni. Virágaik a hosszú, előző nyáron fejlődő hajtásaikon fognak a következő évben nyílni. Ezeket meg kell hagyni, illetve némileg kurtítani, mert a lomb és a virágok súlya lehúzhatja az ágakat. 
Portland rózsák: A a már levirágzott gakat vágjuk le, hajtásaikat kurtítsuk, de csak annyira, hogy formás bokrok maradjanak. 
Remontálók ágaikat körülbelül harmadára vágjuk vissza. 
Ramblerek: a tavalyi elnyílt virágokat hordozó ágakat kell levágni,továbbá ritkítást, esetleg kurtítást végezni. 
Angol rózsák: harmadukra vágjuk vissza az ágaikat. Néhány rambler is van közöttük, ezekre az előző pontban írottak vonatkoznak.