Több, mint kert

Blogok

Régi idők új rózsái - látogatás Kohári György régirózsa-gyűjteményében

Régi idők új rózsái - látogatás Kohári György régirózsa-gyűjteményébenKohári György gyűjteménye 500 különleges rózsából áll. Fotó: Török János

PANEK SÁNDOR

2018.07.01. 07:02

    

A különleges rózsák gyűjtésére és termesztésére a Tápén élő tanár családi vállalkozást is alapított.

A mézeskert alatt tudatosan méhészeti céllal ültetett fásszárú növényegyüttest értünk.  
A mézeskert nem erdő és nem gyümölcsöskert, bár ez utóbbihoz közelebb áll. Ebben a kertben kifejezetten olyan növények vannak egymás közelében elültetve, amelyek a vegetációs idő nagyobb részében nektárt, virágport szolgáltatnak a méhek számára. 
Egyenlőre kevés ilyen célra beültetett terület létezik, de sokkal többre volna szükség. 

 

Az ültetést a fajtaválasztás előzi meg. A katalógusok szinte kizárólag a rózsa virágát mutatják, de keveset tudhatunk meg egyéb, lényeges dolgokról. 
Ezekből tennénk közzé egy csokorra valót: 

Tüskék: a mondással ellentétben, van rózsa tüske nélkül. Számos gallica rózsa, például a Complicata, vagy a Zéphirine Drouhin. 

Rózsák metszése

A rózsák metszése a kora tavaszi szezon egyik legfontosabb kérdése. kevés a megbízható forrás, ahol utána lehet nézni annak, mit is kell tenni. A dolgot bonyolítja, hogy a metszés mértéke a rózsatő korától, a fajtától, az egészségi állapottól, a nevelés céljaitól függ.Az alábbiakban a lehető legtömörebben szeretnénk megadni, hogy a magunk tapasztalatai szerint hogyan is célszerű metszeni a honlapunkon szereplő rózsákat. 

Akiket nem kell metszeni: 

X. A Caragana frutex (L.) K. Koch megtelepedése Baja térségében

 

Caragana frutex jelentékeny méretű sarjtelepét mintegy tíz éve találta meg PillingerJános Baja és Vaskút között, egy dűlőút mentén. Az ismeretlen cserjét azonosítani nem tudta, így egy préselt hajtását elküldte Bartha Dénesnek (Sopron), aki meghatározta a növényt, s válaszlevelében arról is írt, hogy kivadulásáról eddig nem volt tudomása.